Ye, Buleh Saya Bantu ?

Monday, April 11, 2011

yeayyy! uat kek batik jum!

alohaaa. cewahh. haha entry kali nih belog gedik akan share dgn u ol cam mano nak uat kek batik gaya si bebelan emas. huhu meh, tgk bebahan seperti biasa. =)

1000gram biskut merry
2 cawan air
2 1/2 cawan milo
1 1/2 cawan serbuk koko
2 cawan marjerin
1 tin susu pekat manis
1 1/2 cawan gula
5 biji telor *dipukul ye puans. =)

ha, sonang tak bahan dia nak cari? habaq mai... haha oke oke, steps memasak pulak. jum! =)

1. sila masukkan air ke dalam periuk dan tolonglah didihkan ia.

2. kemudian, masukkan gula. kacau hingga gula hancur. =)

3. after that, masukkan milo dahulu. kacau hingga sebati. setelah itu, masukkan pula serbuk koko dan kacau hingga sebati jua. *makesure oke. nti ketul2 pula. hihi

4. step seterusnya, masukkan pula marjerin kita. fungsi dia? kilatt kilatt gitu. hehe

5. setelah marjerin sebati digaul, kita masuk kan pula susu pekat manis. *if tak suka nak rasa cam lemak sgt, anda buleh masuk kan 1/2 tin susu pekat saja. terpulang oke. ^^,

6. oke, susu pun dah sebati kan? then, kita buleh la masuk kan telor yg kita dah pukul td tu. *anda kena masuk telor tu sambil dikacau oke. klu tak, nti terusss jd telor dadar. haha

oke, kita pun kacau la sampai sume bahan td sebati. cuba rasa! ala, colet la sikit. sodappp bai! hehe torai la. best! hehe bebel je. oke oke. last step! yeayyy! haha

7. last step, kita matikan api. amek biskut merry kita tuh. and biskut tuh haruslah dipatah patah oke and masuk kan ke dalam periuk yg ada bahan cokelat tuh tadi. sambil tuh, kita gaul la bebahan bersama biskut tuh tuh oke. bila sume dah siap, gaul sampai sebati oke puans. =)

8. after that, masuk kan bebahan kita yg dah mavelesss tuh kat dalam loyang yg dilapik dgn plastik. *pastikan plastik tuh bersih oke. kebersihan tuh pentingg. hihi

9. oke, dah masuk kan bebahan dlm loyang? then, kita perlu la padatkan mereka supaya bila potong nti nmpk cantik cm batik! kan? =)
*oke. sape yg blur cemane nak padatkan mereka, camni. anda amek plastik putih yg kita bungkus kueh salu tuh kan. korang amek plastik tuh, amek paper and lipat paper tersebut muat muat plastik tuh. dah kan? then, masuk kan paper tuh dlm plastik tuh. dah? pastu, masuk kan tgn korang dlm plastik tuh. then, buleh la padatkan bahan biskut kita td tuh. panjang sgt eh? takpe, yg penting korang tau. hehe

10. dah settle padatkan biskut tuh, masuk kan dlm peti sejuk dan aku paling favvy bila ia dibiarkan selama 1 hari 1 malam. padatt habess! rangup je ngappp. hehe


taraaaaaaaa!!!

nih la hasil nya. yummyyyy! =)
so, selamat mencuba!!! toraiii la. sureee best! aku uat, abes licin adek adek aku sapu. bukan mereka je, mama ayah aku pun sapu jugak. hehehe sodappp la tuhh. kan? haha muahmuah! =)

No comments:

Post a Comment